BB Blueberry Association

BB Blueberry Association was established in September 2010. in Bajina Basta. The Association is currently composed of 20 members who are blueberry breeders themselves. Association members have been planting blueberry fields since 2007 when growing blueberry became more serious in the municipality area. Current area planted to blueberries is over 10 ha. Major varieties grown include Duke with 60% then Bluecrop with 25 %, Reka with 5 % , Ozarkblue with 5% and Nui with 5%.

Udruženje "BB Borovnica" osnovano je septembra 2010 u Bajinoj Bašti.Trenutno ga cine 20 članova,koji su istovremeno i uzgajivači borovnice.Članovi udruženja podizali su svoje zasade od 2007,kada je počelo ozbiljnije gajenje borovnice na teritoriji opštine.Trenutna površina na kojoj su podignuti zasadi iznosi preko 10 hektara.Od sorti najviše su zastupljene;Duke sa 60%,zatim Bluecrop sa 25%,Reka 5%,Ozarkblue 5% i Nui sa 5%.


четвртак, 16. фебруар 2012.

Poseta Ričarda Dejla udruženju BB Borovnica


U sredu 15.02.2012.Udruženje BB Borovnica posetio je gospodin  Ričard Dejl(Richard A Dale).Posetu je organizovao USAID. Ovo je druga poseta gospodina Dejla uzgajivačima borovnice u našoj opštini.
 
U razgovoru sa gostom,proizvodjači  su se upoznali sa tehnologijom uzgoja, skladištenja, pakovanja i same prodaje borovnice u Americi.Gospodin Dejl, kao dugogodišnji uzgajivač borovnice, unapredio je znanje lokalnih uzgajivača korisnim savetima. Oduševljenje gosta Srbijom najbolje se zaključuje iz njegove opaske u kojoj kaže da je ovaj prostor idealan za uzgajanje borovnice i da bi se on rado preselio u Srbiju samo kada bi mu to godine dozvolile.
Gost je istakao da  vidi budućnost Srbije u proizvodnji voća, naročito borovnice i to pre svega zbog položaja, klime kao i u ranijem vremenu zrenja u odnosu na zapadnu Evropu. Što nam omogućava postizanje najbolje cene za naš proizvod.
Naredna poseta je najavljena za 29.februar.2012. kada će biti održano i predavanje za sve koji su zainteresovani za gajenje ove kulture.
Važno je napomenuti da je gospodin  Dejl pionir u komercijalnom uzgoju visokožbunaste borovnice na  području Američke države Viskonsin i da se ovim poslom uspesno bavi preko trideset godina.

Foto: BB Borovnica

Нема коментара:

Постави коментар