BB Blueberry Association

BB Blueberry Association was established in September 2010. in Bajina Basta. The Association is currently composed of 20 members who are blueberry breeders themselves. Association members have been planting blueberry fields since 2007 when growing blueberry became more serious in the municipality area. Current area planted to blueberries is over 10 ha. Major varieties grown include Duke with 60% then Bluecrop with 25 %, Reka with 5 % , Ozarkblue with 5% and Nui with 5%.

Udruženje "BB Borovnica" osnovano je septembra 2010 u Bajinoj Bašti.Trenutno ga cine 20 članova,koji su istovremeno i uzgajivači borovnice.Članovi udruženja podizali su svoje zasade od 2007,kada je počelo ozbiljnije gajenje borovnice na teritoriji opštine.Trenutna površina na kojoj su podignuti zasadi iznosi preko 10 hektara.Od sorti najviše su zastupljene;Duke sa 60%,zatim Bluecrop sa 25%,Reka 5%,Ozarkblue 5% i Nui sa 5%.


среда, 11. јул 2012.

Poseta američke ambasadorke Meri Vorlik štandu proizvodjača borovnice, povodom završetka USAID-ovog projekta u Srbiji

“Uz pomoć USAID-ovog Agrobiznis projekta, američka vlada je pomogla agrobiznisima u Srbiji da povećaju svoju prodaju i izvoz tako što im je pomogla da se pojave na svetskom tržištu” rekla je ambasadorka Meri Vorlik, napominjući da je USAID sarađivao sa 205 agrobiznisa iz Srbije kako bi unapredili ambalažu svojih proizvoda, marketinški nastup i kako bi se pojavili na 46 različitih sajmova, uključujući i one u Parizu, Berlinu, Amsterdamu, Njujorku i Kuala Lumpuru.
Projekat je takodje pomogao u formiranju pet nacionalnih udruženja kao što su nacionalna udruženja prerađivača mesa i prerađivača mleka, kao i udruženja koja okupljaju proizvođače organske hrane, uzgajivače borovnice i prerađivače i izvoznike lekovitog bilja.

Izvor: www.serbia.usaid.gov

Нема коментара:

Постави коментар