BB Blueberry Association

BB Blueberry Association was established in September 2010. in Bajina Basta. The Association is currently composed of 20 members who are blueberry breeders themselves. Association members have been planting blueberry fields since 2007 when growing blueberry became more serious in the municipality area. Current area planted to blueberries is over 10 ha. Major varieties grown include Duke with 60% then Bluecrop with 25 %, Reka with 5 % , Ozarkblue with 5% and Nui with 5%.

Udruženje "BB Borovnica" osnovano je septembra 2010 u Bajinoj Bašti.Trenutno ga cine 20 članova,koji su istovremeno i uzgajivači borovnice.Članovi udruženja podizali su svoje zasade od 2007,kada je počelo ozbiljnije gajenje borovnice na teritoriji opštine.Trenutna površina na kojoj su podignuti zasadi iznosi preko 10 hektara.Od sorti najviše su zastupljene;Duke sa 60%,zatim Bluecrop sa 25%,Reka 5%,Ozarkblue 5% i Nui sa 5%.


среда, 13. јун 2012.

Prva Regionalna konferencija uzgajivača borovnice.

 U Čačku je održana prva Regionalna konferencija uzgajivača borovnice, u organizaciji Nacionalnog udruženja Srpska borovnica, uz podršku Američke agencije za međunarodni razvoj.  Cilj konferencije je bio da unapredi saradnju svih učesnika u ovoj delatnosti na nacionalnom i regionalnom nivou, promoviše borovnicu i poveže proizvođače sa kupcima i odgovarajućim tržištem, te da informiše članove i širu javnost o dosadašnjim rezultatima i budućim planovima udruženja.

Srbija ima dobru perspektivu, jer borovnica ima izuzetno veliki tržišni potencijal.  A berba u Srbiji počinje polovinom juna, i u zavisnosti od sorte može trajati i do septembra - što Srpskim proizvođačima pruža veliku prednost.  U junu se na tržištu postižu najbolje cene, jer u to vreme poljska i nemačka borovnica još ne stižu na berbu. U ovim zemljama berba počinje od polovine jula, tako da zbog „praznine“ na tržištu u trajanju od nekih mesec dana domaći proizvođači imaju šansu da postignu dobre cene.  Ipak,  Srbija sa trenutnim zasadima borovnica od nešto više od 100 ha i dalje ne raspolaže dovoljnim količinama koje bi zadovoljile potrebe evropskog ili, pak, velikog  tržišta Rusije. Proizvođači su, međutim, optimistični i prema njihovoj proceni realno je očekivati da narednih godina dostignemo količinu od 20 tona po hektaru.  Španija, recimo,  u ovom trenutku ima 500 ha zasada pod borovnicama, isključivo za konzumno tržište, što je čini jednim od lidera u EU.
Stručnjaci ističu da je borovnica izuzetan proizvod koji bi poslužio za diverzifikaciju domaće poljoprivredne proizvodnje. Prema njihovoj oceni borovnicu ne treba tretirati kao glavni, već kao „rezervni“ proizvod, naročito u krajevima u kojima se značajnije proizvode malina i jagoda, pa bi borovnica  bila neka vrsta alternative ili dopune ovim proizvodima.

    Čačak,13.Jun.2012.
  
    Foto: BB Borovnica
    Izvor: www.agroservis.rs

Нема коментара:

Постави коментар